Ville Hoikkalan blogi Ville Hoikkala esittää kysymyksiä ja lausuu mielipiteitä mitä ihmeellisimmistä asioista

Kaikki blogit puheenaiheesta Fysiikka

Auringon vaikutus maapallon ilmastonvaihdoksiin

Ilmasto vaihtelee paikallisesti ja globaalisti. Mitään globaalia ilmastonmuutosta ei ole näkynyt viimeaikoina. Näköpiirissä on kylmeneviä talvia Euroopassa ja USA:n pohjoisosissa. Vastaavasti lämpenevää Grönlannissa, Välimerellä... Tätä mieltä on astrofyysikko, professori Michael Lockwood (Professor of Space Environment Physics) Readingin yliopistosta.

Fysiikan ymmärtämisen vaikeudesta, osa 2

Vesihöyry Mollier h,s -piirros. P.Sarkomaa ja S.Sarmaslahti, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu, vuodelta 1977. Ilmeisesti hyvin yleinen h,s -piirros Suomessa.

Entalpia (kJ/kg) kulkee pysty akselilla, vaaka akselilla on entropia (kJ/kg *K).

Kuvaajien painekäyrät kulkevat tulistetun höyryn alueella hyvin laajojen lämpötila-alueiden läpi. Lämpötilan kasvaessa entropia kasvaa vakiopaineessa, jolloin kysymys kuuluu että miten tätä entropiaa on pystytty mittaamaan siitä höyrystä, että se on tähän kuvaajaan ja moneen muuhun taulukkoon saatu?

Juri Milner sponsoroi ihmisälyä

Monille suomalaisille Juri Milner on täysin tuntematon. Amerikkalaisetkin ihmettelivät alussa kuka on "tuo hullu venäläinen sen tyhmän rahansa kanssa?". Eivätpä enää ihmettele vaan kunnioitus tätä miestä kohtaan on kasvanut koko ajan ja jatkaa kasvuaan. Mistä syystä?

Radiumin gammaspektri ja oktaavit

 

Olen netistä löytänyt Radiumin mitattua spektriä selkeässä esityksessä energian funktiona. Haluan tallentaa näitä tietoja, koska minulla ei ole aikaisempia havainnollisia esityksiä asiasta. Hieman fysikaalisia perustietoa tämän asian ymmärtäminen vaatii.

Jokaisen octavian ylärajan taajuus tulee siis tarkasti kaavasta (n = 11*2^n), jossa ”n” on kokonaisluku välillä 0…100 ja siis octavian numero. Oktaavin ”n” säteilykvantin energia tulee kaavasta (Planckin vakio * taajuus); lausuttuna elektronivolteissa (eV) tai (keV).

Kun taivaan voimat järkkyvät

2000-luvulle tultaessa oli havaittu, että planeettamme magneettikentän voimakkuus on selvästi heikkenemässä.1 New York Times raportoi tiedesivuillaan 13.7.2004: "Maan magneettikenttä on heikentynyt 10-15% viimeisten 150 vuoden aikana joina sitä on osattu mitata."2 Tämän katsottiin olevan hyvin merkittävää, koska 150 vuotta on planeetan historiassa hyvin lyhyt aika ja 10-15% on vastaavasti varsin suuri osuus Maan kaltaisen kappaleen magneettikentästä.

Magneettikentän merkitys

Global Brain Freeze

Aika tehdä loppu pilasta. Siksi tämä kirjoitus.

Tiesitkö, että veteen liukenee hiilidioksidia? Tiesitkö että liuenneen hiilidioksidin määrä, riippuu lämpötilasta? Ehkä tiesitkin, lienet huomannut, kuinka kylmä vichy kuplii mukavasti suussa, lämpöisen ollessa väljähtynyttä. Niin, siinä kylmässä on enemmä hiilidioksidia liuenneena, ja kun sen juot, neste lämpenee suussasi ja ollen tällöin kykenemätön liuottamaan enää niin paljoa hiilidioksidia, vichy kuplii kivasti suussa ja maistuu raikkaalta.

Don Quijote ja inhottava kitinä

Minulle maailma on täynnä vastenmielisiä asioita. Siksi ei ole ihme että tuulivoimalatkin ovat ärsyttäviä. Ne kitisevät. En puhu infraäänistä vaan sellaisista äänistä jotka kuulee. Tosin pahempia melupesiä on, siis jos ei ole tottunut maaseudun hiljaisuuteen. Olen esimerkiksi asunut kymmenisen vuotta Korsossa alueella josta menivät Helsinki-Vantaan monet lentokoneet matalahkolta yli. Nykyisin asun Keravalla junaradan varrella. (Voin halutessani heitellä esineitä parvekkeeltani radalle.

Kustannustehokkuus on seurausta energiatehokkuudesta, #1

Tämä blogikirjoitus sisältää painavaa asiaa energiatehokkuudesta ja sen on tarkoituksena toimia aktivoivana herätteenä suomalaisille yritys- ja talouselämän päättäjille kuin myös kotitalouksille ja poliitikoille. Samalla tämä blogi toimii myös  yksittäisen tuotteen hyötyjen osittaisena esittelynä, pahoitteluni siitä.

Miksi alkeishiukkasfysiikkaa Suomessa?

Tämän pullataikinan voisi paistaa ja syödä pääosin pois Suomen osalta. Alalla on vuosikymmenet ollut maailman pienin RAJAHYÖTY. 

https://www.hip.fi/?page_id=267

Fysiikka ja ns. taloustiede

Ns. taloustieteen professori Vesa Kanniainen kirjoitti tieteenfilosofista roskaa Tieteessä tapahtuu numerossa 5/2015 otsikolla, kuvat 1&2.  

Tulipa mieleeni, että Vesa Kanniainen kirjoitti roskaa jo vuonna 1998:


Lauri Gröhn 1998

Kommentteja Vesa Kanniaisen viestiin Työ ei lopu:

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä