Ville Hoikkalan blogi Ville Hoikkala esittää kysymyksiä ja lausuu mielipiteitä mitä ihmeellisimmistä asioista

Vastine Ulla Appelsinin kirjoitukseen

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin on kirjoittanut kannanoton, jossa arvostellaan toimintaani thaimaalaisten marjanpoimijoiden asiassa. Ulla Appelsinin juttu löytyy täältä

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288601311736.html

 

Haluan oikaista seuraavat jutussa olleet asiavirheet. Olen lähettänyt nämä tiedot myös Ulla Appelsinille itselleen.

 

 1.   En tullut Saarijärvelle thaimaalaisten poimijoiden luokse omasta aloitteestani. Kiistaa thaimaalaisten ja Ber-Ex Oy:n välillä on käytä lauantai-illasta 7.9. alkaen, ja he kutsuivat Junya Lek Yimprasertin apuun. Hän tuli paikalle  sunnuntaina 8.9. Li Anderson tuli sinne maanantaina 9.9. ja kutsui myös minut apuun, koska arveli tilanteen vaativan lakimiestä. Tulin paikalle itse tiistaina 10.9. noin kello 20.30. Ajomatkan aikana useat toimittajat soittelivat minulle ja kysyivät mistä tilanteessa on kyse, ja vastasin että en tiedä.


2. Li Anderson yritti tiistaina 10.9. neuvotteluratkaisua Ber-Ex Oy:n kanssa. Minäkin yritin keskustella tilanteesta varatoimitusjohtaja Reetta Jansan kanssa puhelimitse ajaessani
alkuillasta kohti Saarijärveä. Tämän voivat todistaa mm. poliisit, joita Ber-Ex Oy kutsui paikalle. Väite siitä, että sovinnolliseen ratkaisuun ei olisi pyritty, on väärä. 


3. Olemme nauhoittaneet 10.9. poimijoiden kanssa käydyt keskustelut Saarijärvellä. Nauhoituksista voidaan ymmärtää, että poimijat pyysivät meiltä apua, ja minä esitin heille
hyvinkin tiukkoja ja kriittisiä kysymyksiä. Väite siitä, että olisimme jotenkin tyrkyttäneet apua väkisin tai lietsoneet kapinaa, ei pidä lainkaan paikkaansa.

4. Poimijat jäivät omasta päätöksestään pois lennolta. Kari Jansa siirsi lennot aikaisemmaksi, ja minä kävin useita keskusteluja hänen sekä Finnairin kanssa tilanteesta. Kävin
kahdesti asian johdosta Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja selvitin
Finnairin kanssa, voiko siirtoa enää peruuttaa.

Toimitin lentoliput sähköpostitse perjantaina 13.9. Sirpa Martinsille Suolahden Työttömät ry:lle, joka toimitti liput edelleen poimijoille. Kävin vielä keskustelua tekstiviesteillä
Kari Jansan kanssa, koska kävi ilmi, että Suolahdella oli viisi sellaista poimijaa, joiden lentoliput eivät ole tulleet. Kari Jansa totesi, että viiden poimijan lippua ei ole siirretty. Esitin vielä Jansalle toivomuksen, että hän voisi maksaa poimijoiden saatavat lauantaina 14.9. klo 12 käteisenä Suolahdella, jotta poimijat saisivat rahansa ennen lähtöä. Kun lentoliput tulivat 13.9. ja lennot lähtivät 14.-15.9., olin todistettavasti Lahdessa ja Keravalla. En pitänyt viikonlopun aikana mitään yhteyttä poimijoihin, mutta illalla kysyin Sirpa Martinsilta ovatko he jo lähteneet. Halusin antaa poimijoille rauhan tehdä päätöksensä itse.

5. Poimijoiden saatavat Ber-Ex Oy:ltä on yli 100.000 €, minkä Kari Jansa on myöntänyt MTV3:n haastattelussa. Ongelma alkoi siitä, että poimijat huolestuivat heille esitetyistä
maksujärjestelyjä koskevista lausumista. Poimijoilla on siis merkittävä saatava, jonka arvo on suurempi kuin lentolippujen hinta. Ber-Ex Oy:n erilaiset käytännön ongelmat ja tiettyjen
henkilöiden vihamielinen käytös herättivät poimijoiden huolen siitä, onko yhtiö maksukykyinen ja selviääkö se veloistaan. Poimijat ilmeisesti tekivät sen johtopäätöksen, että Jansan
järjestämälle lennolle meneminen on suurempi riski kuin lennolta
pois jääminen, koska Thaimaasta käsin saatavia on vaikeaa periä.


6. Li Andersson ja minä tulimme Yleisradion A-Talk -ohjelmaan toimituksen nimenomaisesta kutsusta emmekä tyrkyttäneet itseämme. Tämä asia voidaan tarkastaa tarvittaessa Yleisradiosta.


7. Kysymys siitä, saavatko poimijat saatavansa perittyä Ber-Ex Oy:ltä, jää nähtäväksi. Siksi on ennenaikaista sanoa, onko poimijoiden protesti ollut kannattavaa. Ber-Ex Oy:n taloudellinen
tilanne on yhtiön oma liikesalaisuus, jota ulkopuoliset voivat vain arvailla. 

 Poimijoiden päätös keskeyttää marjanpoiminta sunnuntaina 8.9. ja päätös jäädä pois lennoilta 14.-15.9. olivat heidän omia ratkaisujaan, joihin minulla ei ole osuutta.


8. Minulla on Keravalla työ ja perhe, ja siksi en käytännön syistä voi viettää enempää aikaani poimijoiden seurassa Keski-Suomessa. Poimijat eivät ole ainoita asiakkaitani.

9. En ole itse omasta aloitteestani ottanut yhteyttä mihinkään tiedotusvälineeseen muuten kuin virheellisten tietojen korjaamista varten. Olen Keravalla kaupunginvaltuutettuna, eikä lähivuosina ole vaaleja, joihin aikoisin asettua ehdokkaaksi.

 

10. Lakimiehen työssä tärkeää on pysyä lojaalina asiakkaalleen riippumatta siitä, mitä ratkaisuja tämä elämässä tekee. Lakimiehen tehtävänä ei ole tyrkyttää ohjeita ja neuvoja, jos niitä ei pyydetä. Tämän asian muistaminen on ratkaisevaa työssä jaksamisen kannalta.

11. Tämäntyyppisiltä tilanteilta säästyttäisiin jatkossa, jos poimijoiden ja marjatukkujen välille järjestettäisiin vakituinen neuvottelujärjestelmä, jossa joku Suomen lakia
tunteva henkilö olisi myös poimijoiden puolella. Systeemi voisi olla samantapainen kuin työpaikkojen luottamusmiehet. Silloin thaimaalaisetkin saisivat tasavertaisemman aseman, ja erimielisyydet voitaisiin ratkaista rauhallisemmissa tunnelmissa.

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (133 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Paksua Appelsinilta jälleen.

Minusta on erittäin tärkeää että tuot tätä asiaa esille ja informoit huolellisesti, koska niin paljon huhuja ja käsityksiä on liikkeellä, joihin Appelsinkin alan lehden toimittajana mielellään tarttuu.

Ja tärkeää siksi, etteivät järjestelyt voi ikuisesti toimia laillisesti näin. Parannusta ei tule jos kaikki vain jatkavat hyssyttelyä ja mitäs läksivät -mentaliteetilla.

Janne Suuronen

:) Ja minä jo olen luullut, ettei Petra osaa olla sarkastinen :)

Petri Haapa

Hitto kun en lue Ilta Sanomia, niin jää aina nämän Appelsiinin öyhötykset lukematta

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Poikkeuksellisesti avasin tällä kertaa linkin.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #12

Hyvä oli kirjuutus, kuten usein. Kuinka todenmukainen se oli, on jo eri asia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

"Hyvä oli kirjuutus, kuten usein. Kuinka todenmukainen se oli, on jo eri asia."
Appelsin on varmaan mairiteltu ihailijoidensa korkeasta journalalismieettisestä tasosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #79

Kyllä aika paljon oli tullut asiallisiakin kommenttejä, mutta niitä hän tietysti tapansa mukaan ohittaa täysin.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Eikös Pravda juuri noussut Suomen luetuimmaksi sanomalehdeksi?

Käyttäjän Urho2Kakkonen kuva
rauno varis

Petri, Aplari kirjoittaa näin: "On toki ilman muuta mahdollista, että thaimaalaisten poimijoiden ja thaimaalaisten matkanjärjestäjien välillä on ollut aitoja, ehkä vakaviakin epäselvyyksiä." Noh, paljon kivoja sanoja peräkkäin, hohhoijaa.

Olisi kannattanut selvittää taustat edes. Nuo liput on ostettu Kari Jansan nimiin, että hän voi tarvittaessa kiristää matkustusasiakirjoilla poimijoita(on muuten laitonta.
Minun tietääkseni Kari Jansa on suomalainen marjayrittäjä, eikä thaimaalainen matkanjärjestäjä. Jos Aplari haluaisi kirjoittaa asiaa, hän olisi voinut kirjoittaa vaikka siitä, kuinka paljon Jansa vetää välistä lippujen hinnoissa, kun poimijat laitetaan maksamaan lipuista täysihinta, (johon he ovat ottaneet lainaa kovalla korolla).
Tuskin Jansa maksaa 350 lipusta täyttä hintaa Finnairille lowseasonin aikaan.

Pentti Järvi

Iki-ihastuin vassari Li Anderssoniin eilen. (outo etunimi, eikös tuo ole kiinalainen sukunimi?)

Tapio Vehmaskoski

No mutta Pentti

Moni täällä blogeissa ihastuu kauniisiin naisiin, mutta ei saa syödä kuormasta! Pentti muuten on oikein perusuomalainen nimi (ei kuitenkaan Perussuomalainen-nimi).

Tapio Vehmaskoski

Ihan oikeinhan Ulla Appelsin kirjoitti. Pitää olla sen verran näkökulmaa, ettei sekaannu asioihin joissa ei ole osallinen. Mikä osapuoli Li Andersson oli jutussa ja kenen toimesta?

Muutoin ehdotan blogistille Suomelle hyödyllisempien asioiden asianajoa. Koko maailman pelastaminen Suomen taloudellisin voimin tulee veronmaksajille aivan liian kalliiksi a la Ruanda.

Pitikö Thai-poimijat jättää Saarijärven seurakunnan ja työttömien hoidettavaksi? Sotkun aikaansaaminen on helpompaa kuin niiden ratkaisu.

Vastuuta voi kysyä paitsi marjayrittäjältä niin myös Li Anderssonilta kuin blogistilta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vastuuta on peräänkuulutettu viranomaisilta vuositolkulla.

Tapio Vehmaskoski

Minusta tämä on laajempi ja monimutkaisempi asia kuin mitä Li:it ja Villet veronmaksajien pussiin (kuten uskon) kampanjoivat. Minäkin pidän thaipoimijoiden puolta, mutta en pidä tästä "orgiasta", jossa on epäselvää mitä Li:it ja Villet oikeasti ajavat ja minkä takia?

Kiinnostaako heitä oikeasti köyhä ja osaton ihminen todella?

Paljonko Ville antaa lakimiehen kohtuullisesta palkkiosta osattomille?

Ukko Makkonen

"Ihan oikeinhan Ulla Appelsin kirjoitti."

No ei täsmälleen ottaen kirjoittanut. Hän mm. kirjoitti "Tommi Hoikkalasta" marjanpoimijoiden edusmiehenä, tokikin korjattu myöhemmin. Taitaa kirjoittaa aikalailla tunteella tuo rouva Appelsin ja jäävät yksityiskohdat sanomisen palon jalkoihin:(

Tapio Vehmaskoski

Kyllä Ulla on hyvä niin kuin Ukkokin. Mehän olemme ihmisiä Ullakin.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Lakimiehen tehtävä on sekaantua asioihin, jotka eivät ole omiani

Tapio Vehmaskoski

Käsittääkseni tehtävä ei ole sekaantua ellei ole toimeksiantoa. Kuka on toimeksiantaja? Oletan myös, että toimeksiannon tapauksessa on myös maksaja määritelty. Saanen edelleen kysyä: Kuka?

Janne Suuronen

Kuka maksoi palkkasi ? (kysytään keskustelupalstalla http://www.trooli.fi/)

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Minulla on valtakirja kaikilta 50 poimijalta.

Tapio Vehmaskoski

Niinpä tottakai on valtakirja, mutta tullaan edelleen ydinkysymykseen:

1.) Toimeksiantaja?
2.) Toimeksiannon ja sitä seuraavan prosessin maksaja?

En millään jaksa uskoa, että Thaipoimijat kielitaidottomina ja rahattomina ovat varsinainen toimeksiantaja vaikka heiltä olisikin valtakirja blogistilla!

Ihmiset hyvän hyvyyttään (Saarijärven seurakunta ja työttömät) laitetaan kustantamaan ja ylläpitämään thaioleskelua.

Sillä aikaa varsinaiset aikaansaajat ovat vetäytyneet viikon loppua viettämään mukaviin koteihinsa. Tuskin Li Andersson taikka blogisti laittavat omia rahojaan tähän juttuun saati tarjoavat kotejaan thaioleskeluun.

Erikoinen tapaus?

Tuomo Ruponen

Tapiopa se majoittaa aina kaikki asiakkaansa kotiinsa - luonnollisesti =)

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #26

No iliman muuta. Nykyisessä tehtävässä ei noita asiakkaita juurikaan ole. Aina yksi Tuomo mahtuu tarvittaessa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #39

Itse katsoisin, että Hoikkalalta poimijoiden majoittaminen omaan kotiinsa olisi juurikin sitä asioihin puuttumista, joka työhön ei kuulu.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #50

Hoikkalan tapauksessa olen kysynyt toimeksiantajaa ja maksajaa. Eipä näytä tulevan vastausta? Epäilen koko leikkiä thaipoimijoiden ympärillä. Mahdollisesti thaipoimijoita käytetään julkisuudessa johonkin muuhun tarkoitukseen kuin mihin viitataan toimeksiannosta puhuttaessa.

Pyyteettömyyteen en jaksa uskoa. Olkoot asianaja sinällään tehtävänä takia muutoin irti majoituksista.

Huvittaa vasemmistolainen toiminta. Joka käänteessä arvostellaan kirkkoa ja erotaan siitä. Kuitenkin juuri nämä kristityt piirit tarttuvat toimeen ja auttavat hädän tullen kuten myös työttömät, joiden luulisi erityisesti olevan vasemmiston huolen aiheena.

Pyyteettömään toimintaan en mitenkään jaksa uskoa tässäkään vasemmiston julkisuuteen nostamassa asiassa.

Janne Suuronen

Kysyin Ville Hoikkala sinulta palkanmaksajaasi, en valtakirjojasi. Jätit tarkoituksellisesti vastaamatta itse kysymykseen ja ohjasit huomiota sivuun. Senhän olet tässä koko jupakan aikana osannut. "En minä tehnyt rikosilmoitusta"..."en minä kehoittanut olla lähtemättä"..."en minä ottanut mediaan yhteyttä". Pidän Aasialaisia ihmisiä erittäin fiksuina ja älykkäinä ihmisinä, mutta siltikin että olisivat ihan itse ilman eräiden vinkkejä, neuvoja ja opastusta...

Haistoitko kenties Li:n soiton jälkeen tässä mahdollisuuden tehdä Thaimaalaisilla marjanpoimijoilla hyvää tiliä ? Jos voitatte, niin kenties perit lakiasiainkuluksi vaivaisen pienen 500€ korvauksen poimijaa kohden eli teet yhteensä 25k€:n tilin. Marjanpoimijoiden maasta poistuminenhan olisi vaarantanut tämän mahdollisuuden ja miksi niille kannatti vinkata, ettei kannata lähteä. Miksi Finnairin lentoliput kulkivat sinun kauttasi ?

Vai maksaako kenties Vasemmistoliitto, SDP tai vaikkapa SAK sinulle tästä korvauksen ?

Tuomo Ruponen

Janne on jo menettämäisillään yöunensa - siksi me kaikki vaadimme ehdottomasti selvyyden tähän ja moneen muuhun asiaan. Heti!

Pentti Järvi

Ainakin amerikkalaisissa elokuvissa on asianajajia, jotka avustavat pyyteettä, so. ilmaiseksi.

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #34

"Ainakin amerikkalaisissa elokuvissa on asianajajia, jotka avustavat pyyteettä, so. ilmaiseksi."

Usko sinä Hollywoodin satuihin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #58

Ei se ole satua, vaan perustuu jopa sikäläisen asianajajaliiton sääntöihin.
http://www.americanbar.org/content/dam/aba/adminis...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #89

Siviilioikeusasioissa siellä ("Hollywoodissa") on tapana, että asiakkaalta ei peritä maksua, vaan asianajofirma saa tulonsa vasta sitten, jos voittaa casen, kuten tapahtui esimerkiksi Erin Brockowich-elokuvassa (Julia Roberts ja Albert Finney).

Hoikkalan tapaus samantyyppinen?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #58

Jos olisi pro bono-pohjalta liikkeellä, niin olisi varmaan sitä mainostanut jo.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On täysin asiatonta kysellä kenenkään palkkioista täällä blogissa. Se olis paikaallan ainostaan, jos kyseessä olisi lahjus tai pimeä palkkio.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #49

Margareta, koko totuuttahan tässä halutaan kaivaa esiin.

Ja sitäpaitsi, ei erityisesti Vasemmisto kuin monet muutkaan tunne mitään kainoutta puhuessaan yritysjohtajien palkoista. Ja mielellään julkisen sektorien johtajienkin palkkoja ja palkkioitakin tasaiseen tahtiin kaivetaan esiin sekä niistä blogeissa ja puheenvuoroissa keskustellaan. Myös hyväntekeväisyysjärjestöjen henkilökuntakuluista keskustellaan mieluusti.

Minusta on aika oleellinen asia, jos vaikkapa yllä mainituilla spekuloiduilla summilla Hoikkala saisi neljänneksen marjastajien vielä saamattomista tuloista. Ja sekin on oleellista, että kuka Hoikkalalle on antanut toimeksiannon tässä tapauksessa.

Joten siten en alkuunkaan ymmärrä äkillistä kainouttasi Ville Hoikkalan puolesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #57

Minusta on täysin epäolennaista, kuka maksaa asiaa selvittävän lakimiehen palkkiot, pääasiaa kun joku edes yrittää tarttua vääryyteen, kun oma lähetystö ei mitenkään edes auta kansalaisiaan.
Kyse on rikollisesta toiminnasta, joka on jatkunut vuosia viranomaisten puuttumatta asiaan.
Jokamiehenoikeuskaan ei ole tarkoitettu tällä tavalla käytettäväksi.
Ei ole minkäänlaista syytä ajatella, että Ville Hoikkalan palkkioon liittyisi mitään väärinkäytöksiä, maksoi sen sitten kuka tahansa. Vaikkapa jotkut suivaantuneet metsänomistajat, joiden taimikoita on tallottu.

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #49

"On täysin asiatonta kysellä kenenkään palkkioista täällä blogissa. Se olis paikaallan ainostaan, jos kyseessä olisi lahjus tai pimeä palkkio."

Onhan täällä kauhea mekkala Elopinkin palkkioista, vaikka ne ovat täysin laillisia ja hänen aiemmin tekemiensä sopimusten mukaisia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #59
Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #84

Eikö kummatkin ole ulkomaalisia, se hetä vain erottaa, että Elobilla on parenpi sopimus ja paperisena.

Itse katson noiden muutaman pomijan olevan poikkeus tapaus, sillä jos heitä olis 3000 poimijaa täällä tänä kesänä, niin noin menee poikkeukseen. Sillä me yritämme heille opettaa meidän tapojamme ja palkka käytäntöjä, jotka ei ole koskan kuuluneet minkää pominta alan perustoihin. Sillä kukan ei ole mansikan pomijoiden palkkaukseen alkannut sekaantumaan. Näissä kummassakin vaikuttavat samat riskit kerääjälle, eli jos luonto tekee temput, niin sata jää heikoksi. Eli itse pidän enemmin huonoa satoa syynä tähän riitaan, sillä sille ei yrittäjä eikä poimijat mahda mitään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #99

Onhan se järkky, tuottaa 3000 poimijaa talloon metsiämme ja ryöstämään marjojamme ilman mitään sopimusta kenenkään kanssa.
Mansikat sentään ovat viljelijän omia, tuskin hän pestaa työntekijöitä jos marjoja ei ole.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #100

Eli sinä olet myös Saksalaisilta ja Italialaisita turisteilta eväämässä oikeuden poimia marjojamme ja sieniämme. Kun otetaan tosia asia, marjoja ja sieniä jään monen miljärdin edesä metsiin mätänemään, joista nämä kerääjät saavat vain murtoosan kerättyä. Toisaalta tähän hän olis mukva ratkasu, määrätään metsille kiinteistö vero, jolloin maan omistajat saisivat luvittaa samalla tavalla kun hirvi luvatkin, paitsi voisivat luvat huutomkaupata.

Itsellä ei ainakaan ole marjata päässeet loppumaan, taitaa olla teillä päin metsät vähissä. Vai johtuuko asenne vain kateudesta, kun joku viitsii mennä niitä jopa keräämään.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #99

Tässä puolukka-casessa onnettomuutena on se, että niitä marjoja on paikoittain kehnonlaisesti, vaikka kokonaissato lienee kohtalainen ja siksipä tämä porukka joutui kruisailemaan ympäri saloja pitkiäkin matkoja.

Käyttäjän Urho2Kakkonen kuva
rauno varis Vastaus kommenttiin #109

Tuo selkkaushan alkoi juuri siitä, että Ber-Ex yhtiö koitti estää poimijoita, keräämästä sieltä missä marjaa oli, koska ruuhka. Häätämiseen käytettiin kiristyskeinona matkustusasiakirjoja, jotka olivat Jansan hallinnassa, vaikka poimijat oli laitettu ostamaan ne kovalla korolla Thaimaassa, ne oli ostettu Jansan nimiin (sai varmaan hyvät alennukset 350 hengen ryhmalennuksesta lowseasonin aikaan).
Poimijat eivät kiristyksestä huolimatta suostuneet lähtemään, koska halusivat kerätä marjoja, ja aika alkoi käymään vähiin, kun olivat joutuneet etsimäään marjoja pitkiä matkoja velkakellon tikittäessä.

Fed-Ex yhtiön edustaja soitti poliisit häätämään poimijat, (siis nämä 50 poimijaa, alueellahan oli paljon muitakin poimijoita, koska siellä oli marjaa, ilmeisesti reviirijako). Poliisia oli vaadittu myös ottamaan autot pois, vaikka poimijathan olivat maksaneet autoista vuokran, ja ostaneet bensat, (poimijathan eivät vuokranneet autoja Ber-Exiltä vaan eri firmalta, vaikuttaa bulvaanilta). Poliisit kuitenkin sanoivat etteivät voi ajaa poimijoita pois, koska jokamiehenoikeus.

Jansa on puuttunut ihmisen vapaaseen liikkuvuuteen, hallitsemalla matkustusasiakirjoja, ja niiden avulla kiristänyt ihmisiä vapaasti liikkumasta, ja laittanut uhkaukset vieläpä täytäntöön, osoittaen alisteisen työsuhteen olemassaolon.

Kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehto ei aloittanut esitutkintaa thaimaalaisten marjanpoimijoiden tekemästä rikosilmoituksesta ihmiskaupasta perusteena mm. koska poimijoilla oli heidän passinsa, ja autot.
Kari Jansa ei tarvinnut niitä passeja, koska hänellä oli keinot muutenkin pitää poimijat otteessaan, ts. alisteisessa työsuhteessa. Siitä piti huolen velkavankeus, ja matkustusasiakirjat (lentoliput), jotka oli ostettu Kari Jansan nimiin, poimijoiden rahoilla.

Ilpo Lehdon kannattaisi tutustua tapaukseen hieman tarkemmin, sillä päättäessään olla aloittamatta tutkintaa, hänellä ei voinut olla koko kuvaa asiasta, koska poliisihan ei ollut kuullut thaimaalaisia ollenkaan asian tiimoilta.
Ihan vaan senkin takia, että vaikuttaa huolestuttavalta, jos maassamme alkaa olla sellaista viranomaistoimintaa, että kun 50 nälkiintynyttä ihmistä tulee poliisin pakeille kertomaan heidän ihmisoikeuksiaan on loukattu, niin poliisi ei vaivaudu edes kuulemaan mitä on tapahtunut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #99

Niinpä kummatkin ovat ulkomaisia. Eli ihan sama sakkia.

Olavi Mansikka

Kyllä Hoikkalan uskottavuus kärsii. ensin syytetään marja yritttäjää. sitten selitellään ja edelleen selitellään. Pellon laitaan vaan paskaa puhumaan niin hyvin vilja kasvaa...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kas kun tämä rasistissävyinen Appelsin tällä kertaa on mukamas niin myötätuntoinen kaukomailta tulevia vierstyöläisiä kohtaan, eikä yhtään ota huomioon, että edelleen on monia mökin mummoja ja vaareja ja nuoria opiskelijoita ja työttömiä jotkaa mielellään tienaisivat tarpeelliset lisä-ansiot marjoja keräämällä. Minulle puolukat talven varalle poiminut nuori mies oli viime tipassa löytänyt puolukkapaikan, jossa marjat juuri ja juuri olivat kypsyneet. Huomenna niitä ei enää olisi. Eikä moneen vuoteen olisi kasvanut haravarepijoiden jäljiltä.

Tapio Vehmaskoski

Eipä noita suomalaisia marjanpoimijoita juurikaan metsissä näy? Itse liikun ja marjastan paljon metsissä.

Olen myös sitä mieltä, että marjanpoimijoiden ansiot poimitulta kilolta taikka litralta ovat suomalaisittain olemattomat.

Puolukoita on helppo noukkia. Ämpäri täyttyy puolessa tunnissa, jos on hyvä paikka. Olen lahjoitellut ystävilleni jo noin 20 litraa puolukoita ilman vastapalkkiota.

Minusta olisi hyvä jotenkin miettiä kuinka saada omia vaikkapa työttömiä marjojen poimintaan.

Suomi on hinnoiteltu ja hemmoteltu piloille. Eräs suomalainen marjakäyttäjä viinin valmistaja käyttää marjoja, mutta byrokratian ja verotuksen takia viinipullolle tulee hintaa 15,- ... 20,- €. Samaan aikaan tuodaan toiselta puolen maailmaa (esim. Chile, Argentiina)seitsemän € pullo. Onko tässä mitään järkeä?

Luulenpa, että nämä thaipoimijoiden mahdolliset oikeudenkäynnit kaadetaan suomalaisen veronmaksajien niskaan ja taas yhteiskuntamme kallistuu!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olisiko ehkä syytä ruveta miettimään globaalia oikeudenmukaisuutta?
Eihän tuotteiden ja työvoiman globaali kilpailuttaminen tietenkään onnistu ongelmitta ja ilman tällaisia räikeitä ristiriitoja kun hintataso ja elinehdot ovat ihan erilaisia eri puolilla maailmaa.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #51

Saahan sitä sitäkin miettiä....

Minusta kuitenkin meidän suomalaisten tulisi miettiä meihin suomalaisiin kohdistuvaa oikeudenmukaisuutta. EU:hun kärrätään rahaa kansalaisilta kysymättä. Vuositolkulla on siirtynyt maasta ulos suomalaista työtä. Työttömyys lisääntyy. Osattomat seisovat leipäjonoissa. Julkinen talous kaatuu, kun veronmaksukyky ohenee....jne.

...mutta saahan sitä miettiä, kun ei sekoa vaikkapa nyt aiemmin tällaiseen Ruandan hommaan, joka maksoi Suomelle maltaita.

Me emme Margareta pysty ratkaisemaan maailman oikeudenmukaisuutta. Suomi on aivan liian pieni tekijä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #56

Mutta, Suomen ongelmathan johtuvat globaalista markkinataloudesta. Ei riitä, että työtehtävät on viety muualle, vaan maahan virtaa halpatyövoimaa.
60000 maahan rahdattua työläistä syrjäyttävät suomalaisia ammattilaisia.
Sillähän rikastuvat suomalaiset yritykset joilla on haarakonttori ulkomailla jotta ei tarvitse verot edes Suomeen maksaa.
Tätäkin maata kupataan kaikin mahdollisin keinoin.
Mitä sitten kun ei ole kuin pelkkä rahaa jäljellä?
Mitä sitten syödään? Kun marjatkin on viety muille maille.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #63

Luuletko Suomen saavan muun globaalin maailman toimimaan yhteiskuntamme sääntöjen mukaan?

Maailma on epäoikeudenmukainen Minä en usko joulupukkiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #71

Ei tietenkään. Mutta en usko sitäkään, että Suomi voi irtaantua muusta maailmasta.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #72

Ei taatusti irtaannu.

Eipä meidän kuitenkaan tarvitse sillä perusteella antaa omia asioitamme muiden hoidettavaksi. Ei ole myös tarvetta, juosta jokaisen kotkotuksen perässä syyllistäen itsemme.

Jätän nyt ulkomaiset marjanpoimijat rauhaan.

Minun näkökulmastani marjanpoimijoista yrittävät hyötyä tänne heitä raahaavat yrittäjät ja nämä vasemmistolaiset hörhöt, jotka peittävät omat tarkoitusperänsä ihmisyyden puolustusnimikkeen taakse.

Vaikeata tietää kumpi on suurempi rosvo?

Minä jatkan marjanpoimimista omaehtoisesti perheelleni ja ystävilleni.

Sinulle toivotan hyvää jatkoa.

Käyttäjän RitvaKorhonen kuva
Ritva Korhonen

Josko holhottaisi lisää ja määrättäisi kaikille ulkomailta tulleille palkkaukseksi 15€tunti, työn luonteesta välittämättä. Jos Suomalaisia saa halvemmalla töihin, niin loppuisi rakennusalallakin nurinat ulkomaisella halpatyövoimalla teettämisestä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä kaiketi, ongelma on vain se, että täkäläisellä hintatasolla ei pystyisi elättämään itsensä niillä kilpailukykyisillä palkoilla.

Pentti Järvi

Ruotsissa on takuupalkka näille marjanpoimijoille.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ihan oikeasti toteutettavissa oleva, järkevä ja eettisesti oikealta tuntuva ratkaisu olisi laittaa kaikki Suomessa töitä tekevät saman minimipalkan alle. Riippumatta kotimaasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten laitat, kun tekevät työtä ulkomaiselle firmalle?
Eiks olisi parempi, että samat palkkanormit pätisivät koko vapaaliikkuvuusalueelle?
Marjanpoimijoille maksetaankin jotain palkka Ruotsissa.
En sitten tiedä miten maanomistajien kanssa asiasta on sovittu.
Jos me olisimme päättämässä asioista ihan varmasti ratkaisut olisivat eettisesti oikeampia ja huomattavasti järkevämpiä.

Pinja Mänty

Miksi Suomalaisille ei voi maksaa sitä 15e/tunti. Miksi minä olen Suomessa Suomen kansalaisena huonompi kuin Thaipoimija.
Onko kukaan tehnyt mitään tilastoja, kun annetaan ymmärtää, että kukaan suomalaisnen ei poimi marjoja. Täällä on kaksi aikuista jotka poimii, ja poimii myyntiin, joskin nämä ulkomaalaiset poimijat ovat polkeneet hinnat niin alas.
Eikä meillä kaikilla ole ajokorttia ja autoa käytettävissä. Minäkin haluaisin poimia omalta tontilta, itselle ja myyntiin, mutta jos satun poistumaan kotoani, tämä Ulkomaalaisten lauma hyökkää heti minun tontille.
Jatkuvasti huudetaan, että jos ei halpatyövoimaa tule, niin suomessa ei tehdä muuta kuin oleskellaan. Ei niin, kun ei anneta mahdollisuutta. Vähennetään niitä ulkomaisten poimioiden määrää, nythän sen näkee, että marjoja ei riitä maantien laidassa kaikille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

On päivänselvää että jokamiehenoikeus ei ole tarkoitettu tuollaiseen rosvoukseen. Viranomaiset eivät valvo lakia.

Timo Heikkila

Asiallinen blogi, hyvä että selvitti asioita asioita tuntemattomille (minulle).

Reijo Tossavainen

Huomasin, että Ville Hoikkalan nimen perässä on nyt kirjaimet sdp.

Vaalit ovat puolentoista vuoden kuluttua.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Hoikkala on käsittääkseni ollut julkidemari jo pitkään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tossavainen, mikä kohta sanoista "lähivuosina ei ole vaaleja, joihin aikoisin asettua ehdokkaaksi" jäi sinulta ymmärtämättä?

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Keravalta lähtee eduskuntavaaleihin näillä näkymin kaksi hyvää demariehdokasta. Perheeseeni on syntynyt toukokuussa 2013 suloinen tyttö Rosa, joka olisi eduskuntavaalien aikana vajaan kahden vuoden ikäinen. Näistä syistä en aio asettua ehdoille vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Pentti Järvi

Se ulkoministeriön edustaja oli aikamoinen nyhverö eilisessä A-talkissa. Korsholmalainen (?) hieman jämerämpi vaikka jäävi. Mitä hittoa hän siellä teki?

Tuomo Ruponen

Kuka niiden toimittajien aivoituksista ottaa selvän?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvää tarkoittaminen on niitä vaikeimmin vastustettavia auttamisen muotoja totesi muuan vammaisjärjestön edustaja taannoin.
YLE on aina ollut kiinnostunut ihmisistä, jotka eivät tyrkytä itseään minnekään... ;-)

Tuomo Ruponen

Hyvä yhteenveto. Kiitoksia Ville.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tyypillistä, että

A) kuvitellaan, etteivät thaipoimijat voi keksiä tällaista mitään itse kun hehän ovat tottuneet tekemään velkapelko niskassa 3 kk töitä ilman vapaapäiviä parin euron tuntipalkalla ja että muut ihmiset hallinnoivat heidän omia lentolippujaan kotiin. Sellaista yksinkertaista maalaisväkeä, ei heillä voi asiasta olla erilaisia mielipiteitä, vai?

B) kuvitellaan, että ulkopuoliset ihmiset ovat istuttaneet heihin "ahneutta" ja "kiittämättömyyttä" kun itse asiassa tekevät suht kiltisti niska limassa töitä ottaen myös harteilleen marjayrittäjän riskejä. Nämä ihmiset ovat mahdollistaneet koko marjayritysten kukoistamisen viime vuosina!

C) kuvitellaan, että heille olisi annettu kaikkialla riittävää ja oikeaa tietoa ja syyttäkööt itseään jos ongelmia tulee. He ovat täysin turvattomia jos ongelmia tulee.

Pentti Järvi

Monet noista marjanpoimijoista ova moniosaajia ja varsinaisia maailmankiertäjiä, eräs mainitsi eilen olleensa Israelissa maanviljelystöissä.

Suomalaisia moitti, joskin varovaisin sanakääntein.

Janne Suuronen

Kuvitellaan, että Thaimaalaiset marjanpoimijat tuntevat olonsa hirvittävän sorsituiksi ja silti samat poimijat vuosi toisensa jälkeen ovat valmiita tulemaan Suomeen muutamaksi kesäkuukaudeksi. Aika monta taloa Thaimaassa on maksettu marjanpoiminnasta saaduilla varoilla.

Aika moni suomalainenkin muuten olisi valmis lähtemään vaikkapa Norjaan 2 kuukaudeksi tekemään 14 tunnin työpäiviä 6 päivää viikossa, jos niilä ansioilla saisi kustannettua koto-Suomessa omakotitalon. Ja samat suomalaiset olisivat harmissaan, mikäli norjalaiset mainetta ahnehtivat poliitikonalut tulisivat antamaan tyhmiä neuvoja ja minkä lopputuloksena sössisivät asiat perusteellisesti.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Onko sinulla todistusaineistoa siitä, että thaimaalaiset olisivat harmissaan Anderssonin ja Hoikkalan takia?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #36

Nk. natsikortilla on oma maineensa ja tässä Jussi Jalonen oli jo aika lähellä sitä. Mauton kommentti surkimukselta.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #42

Kerran vasemmistolainen, aina vasemmistolainen.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #45

Älä Pentti sano, eikö Nallekin ollut pössyttelevä punanuttu ja sitten sai lahjan kavereiltaan. Paatti kasvoi ja kääntyi kokoonsa nähden aika liukkaasti.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #42

Jaahas, Jussi Jalosen asiaton Breivik-heittokommentti on poistettu tästä välistä. Oikein.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #133

Breivik on jo last season, kuten täällä tavataan sanoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sinne Norjaanhan monet suomalaiset ovat menneet tekemään pitkiä päiviä.
He tienaavatkin hyvin, kun ylitöistä maksetaan mitä kuuluukin.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti Vastaus kommenttiin #53

eipä siellä kalalaitoksilla enää suomalaisia ole.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #73

Rakennustöissä ja öljylautoilla on.
Kalat lennätetään taimaahan perattavaksi.

Marko Huttunen Vastaus kommenttiin #53

Margareta,
Norjassa palkat on huomattavasti paremmat kuin Suomessa, lisämaksu ylitöistä on hyvin nahkeaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #88

Kaikilla työttömillä ei ole mahdollisuus lähteä Norjaankaan kun halpatyölaiset vievät työt täällä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Jes, tämä tuli mullekin mieleen kun nämä Liit ja Villet telkkarissa todisti miten marjanpoimijat ovat aikuisia ja päätösvaltaisia ihmisiä eikä johdateltu rekkuloihtemaan Suomessa.
Todella moni suomalainen lähtisi vähän kauemmaksikin pariksi kuukaudeksi tekemään pitkiä työpäiviä jos sillä tienaisi koko loppuvuoden toimeentulon kotona.

Nimimerkillä "kokemusta on autotallissa asumisesta talvipakkasella". Kun tallissa asuu 11-15 komennusmiestä niin aamulla avaa pariovet ihan mielellään.
Tämä tosin oli komennusmiesten arkea Suomessa 60-70 luvuilla.

Tapio Suhonen

Ahne puolukkapisnesmies on vain kudelman osatekijä: Thaipoimijat, ensitöikseen, tuplakynitään jo - kuin hölmöläisten kanat - lähtömaassaan.
Kaakkois-Aasian paikalliset konsultit myyvät palveluitaan huomattavasti ennen marjabusineksen alkamista; ja kaupaksi näyttää menevän, kuin ikään sarasvuolainen businesskoulutus Suomessa vuonna 2005...
Kapitalismin henki elää ja voi hyvin: kuten thaipomijan sielunveli, Turvapaikkasomali, maksaa velkaa - Juicen sanoja käänteisesti tulkiten - salakuljettajalleen koko loppuelämänsä..

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Kari Jansa oli antanut minun sähköpostiosoitteeni Finnairille ja siksi liput tulivat minulle.

Harri Rautiainen

"Kari Jansa oli antanut minun sähköpostiosoitteeni Finnairille ja siksi liput tulivat minulle."

Olisit kieltäytynyt vastaanottamasta.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Olisin joutunut silloin vahingonkorvausvastuuseen.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Hieno kirjoitus Appelsinilta. Suuri Sorron Vastainen Esitaistelija on haistanut epäilyn sorrosta.
Suurosen kysymykseen koko lystin maksajasta ei ole tullut vastausta. Suomen Demokraattiset Pioneerit?

Käyttäjän Urho2Kakkonen kuva
rauno varis

ThaiNews -verkkolehdessä julkaistu artikkeli, jossa jupakasta kerrotaan marjanpoimijoiden näkökulmasta. Heidän kuvauksensa heidän olosuhteistaan Suomessa on karua luettavaa. Käänös suomeksi Heli Kontio:

Junya Lek Yimprasert:

Mistä marjanpoimintakiistassa oikein on kysymys?

Marjanpoimintakiista alkoi osaltani viikko sitten, kun eräät Suomessa olevat thaimaalaiset marjanpoimijat ottivat minuun yhteyttä ja pyysivät minua järjestämään apua heidän ja heidän työnantajansa välille syntyneeseen kiistaan. Menimme Saarijärven pieneen kaupunkiin, jossa marjanpoimijat pitivät tukikohtaansa. Mukana oli allekirjoittaneen lisäksi ihmisoikeusasioihin erikoistunut juristi Ville Hoikkala ja Vasemmistoliiton nuorten puheenjohtaja Li Andersson.
Syyskuun 10. päivä me kolme, ja joukko aktivisteja saavuimme marjanpoimijoiden leiriin Saarijärvelle, jossa näimme, minkälaisissa olosuhteissa nämä turistiviisumilla Suomeen saapuneet, ”itsenäisinä yrittäjinä” toimivat marjanpoimijat elävät. Vaikka heidän viisumissaan lukee, että he ovat täällä ”turisteina”, heidän elinolosuhteensa ovat hälyttävän kaukana ”turistin” matkaolosuhteista.
Leirimajoitusta Saarijärvellä
Saarijärven ”leiri”, kuten marjanpoimijat majoitustaan yleisesti kutsuvat, on suomalasien perheen asuinpaikka, johon kuuluu vanha koulu ja asunto. Perhe on vuokrannut nämä tilat thaipoimijoille majoitustilaksi ansaitakseen vähän ylimääräistä rahaa. Thaipoimijoita on 73, joten tilaa on hyvin niukasti, ja asumisolosuhteet todella ahtaat. Muutama poimija joutuu nukkumaan katetussa peräkärryssä ulkona.
Marjanpoimijat kertovat, että ”leiri” ei ole mitenkään poikkeuksellinen, sillä useimmissa marjanpoimijoiden majapaikoissa elinolosuhteet ovat yhtä ahtaat. He joutuvat jonottamaan vessaan, keittiöön ja suihkuun. Majapaikassa on vain yksi suihku 73 marjanpoimijaa kohti. Nukkuminen on vaikeaa tässä ahtaassa yhteismajoituksessa, koska jotkut syövät tai käyvät suihkussa pakon sanelemana myöhään yöllä. Aamulla poimijat heräävät kolmen tai neljän aikaan. Jotkut nukkuvat mieluummin autossa tai peräkärryssä yksinkertaisesti saadakseen nukutuksi.
Marjanpoimijat näyttävät laihoilta – syöminen ja lepääminen on vaikeaa, koska he ovat metsässä 13-15 tuntia päivässä, ja marjat ovat kaukana majapaikoista. Joinain päivinä marjapaikkoja löytääkseen on ajettava yli sata kilometriä.
Poimijat kertovat, että he nukkuvat keskimäärin kolme-neljä tuntia yössä. Joukossa ei ole yhtään poimijaa, joka olisi nukkunut yli viisi tuntia yössä sen jälkeen, kun he ovat tulleet Suomeen 29.-30. heinäkuuta.
”Palautamme teidät Thaimaahan” – poliisi kutsutaan paikalle
10.syyskuuta yrityksen edustaja tuli leiriin ja ilmoitti marjanpoimijoille, että viiden viikon työstä ei kenellekään ole kertynyt yhtään voittoa, kun poimijoiden kulut vähennetään heidän hankkimistaan ansioista. Yrityksen edustajan mukaan kuluja vähennettäisiin ansioista jopa 2900 euroa henkeä kohti. Osa poimijoista ei olisi yrityksen mukaan edes poiminut tarpeeksi marjoja kattaakseen yrityksen esittämät kulut.
Poimijat närkästyivät ja hermostuivat yrityksen edustajan ilmoituksesta, koska he kaikki olivat ottaneet lainaa yli 100000 Thai Bahtia (n. 2400 €) maksaakseen Ber-Exin edustajalle Suomen matkasta. Lisäksi heille koitui huomattavia lisäkustannuksia mm. työluvista Thaimaan päässä. Lisäkustannuksia koitui myös työvälineiden hankinnasta, lääkkeiden ostosta ym. matkavalmisteluista. Osa poimijoista oli ottanut Ber-Exin edustajalta lainaa, koska sitä tarjottiin. Ber-Exin edustajan lainan korko on 3-5 prosenttia.
Tilanne kärjistyi siihen pisteeseen, että Ber-Exin edustaja ilmoitti palauttavansa työntekijät Thaimaahan ja soittavansa poliisin paikalle. Samana iltapäivänä poliisit tulivat paikalle. Yhtiön edustaja pyysi heitä häätämään marjanpoimijat leiristä ja takavarikoimaan yhtiön autot pois poimijoilta.
Poliisit toimivat kuitenkin asiallisesti tilanteessa ja sanoivat, että heillä ei ole oikeutta häätää poimijoita pois ”leiristä”, vaan lähdön on tapahduttava vapaaehtoisesti.
Koska yhtiö toimi omavaltaisesti ja tylysti asiassa, poimijat päättivät jäädä Saarijärvelle puolustamaan oikeuksiaan. He tekivät rikosilmoituksen ihmiskaupan kohteeksi joutumisestaan Saarijärven poliisille asianajaja Ville Hoikkalan avustuksella 11.syyskuuta.
50 marjanpoimijaa teki poliisille rikosilmoituksen Ber-Ex –yhtiön toiminnasta.Nämä 50 thaimaalaista marjanpoimijaa ovat osa siitä 350 marjanpoimijan joukosta, joista jokainen maksoi Ber-Exin edustajalle Arctic –yhtiölle Thaimaassa 68000 Thai Bahtia kukin (n.1600€). Yhtiön edustajat Thaimaassa lupasivat kuljettaa poimijat paremmille marjapaikoille, jos marjoja ei olisi siellä, minne poimijat viedään ”leiriin”. Lisäksi edustajat olivat kertoneet poimijoille, että tänä vuonna marjoja on paljon, että yhtiöllä olisi ihmisiä mukana opastamaan poimijoita marjapaikoille, ja että yhtiö maksaisi ennakkoon sata euroa viikossa käyttörahaa poimijoille. Yritys oli ilmoittanut, että poimijoiden on valmistettava itse ruokansa ja maksettava auton vuokrauksesta ja majoituksesta päivässä 16€.

Tulo Suomeen ja elinolosuhteet Suomessa

Kun poimijat tulivat Suomeen, Ber-Exin edustajan lupaukset osoittautuivat katteettomiksi. Poimijat majoitettiin ahtaisiin ”leireihin”, marjoja ei välttämättä ollut. Poimijoita ei neuvonut kukaan, mistä marjoja löytää, eikä yhtiö poimijoiden pyynnöistä huolimatta suostunut siirtämään heitä muualle etsimään parempia marjapaikkoja.
Yhtiön edustaja oli luvannut ennakkomaksua auton polttoaineeseen, majoitukseen ja ruokaan sata euroa viikossa. Todellisuudessa summa oli 50-70 euroa, josta majoituksen, auton vuokran, prepaid-puhelinkorttien ja polttoainekulujen jälkeen jäi ruokaan käytettäväksi vain muutama euro. Käytännössä moni poimijoista eli pelkillä pikanuudeleilla ja riisillä, joita he olivat tuoneet mukanaan Thaimaasta. Sanomattakin on selvää, että pikanuudelidieetillä jokaisen poimijan paino putosi kolmesta viiteen kiloa kuluneen viiden viikon aikana. Monet poimijoista keräsivät sieniä ja kalastivat saadakseen lisää ruokaa.
Näistä viidestäkymmenestä poimijasta 45 vietiin ensin Juvalle ja viisi heistä vietiin Kuhmoon, ennen kuin heidät vietiin Saarijärvelle. Juvalla marjoja poimineet pyysivät viikon jälkeen siirtoa muualle, koska marjoja ei ollut paljon. Yritys vastasi poimijoille,että siirto ei ole mahdollinen, ja että jos heitä ei miellytä poimia marjoja, heidät palautetaan takaisin Thaimaahan. Marjanpoimijat pelkäsivät, että yritys toteuttaa uhkauksensa. Siksi monet heistä ajoivat pitkiä kilometrimääriä etsiessään marjoja ja melkein jokainen heistä nukkui autossa metsässä säästääkseen polttoainekustannuksia. Tästä huolimatta yritys peri heiltä kaikilta 16 euroa majoituskustannuksia päivässä.
Marjoista poimijalle maksettava hinta on tänä vuonna alhaisempi kuin aiemmin. Mustikasta maksettiin aiemmin 2€/kg poimijalle, mutta tänä vuonna vain 1,4€/kg. Poimijat haluaisivat jäädä Saarijärven ”leiriin”, koska nyt on paras puolukka-aika, ja poimijoiden mukaan puolukoita on paljon ”leirin” ympäristössä.
Kaikista ongelmista huolimatta, poimijat keräsivät Ber-Ex –yhtiölle marjoja viiden viikon aikana yli 80 000 kiloa. Rahaa he eivät ole nähneet senttiäkään poimimistaan marjoista.
Lopulta kaksi ”leiriä” siirrettiin toiseen paikkaan, koska marjoja ei löytynyt tarpeeksi. Kahdeksan poimijaa siirrettiin Lieksaan. Kommunikaatio poimijoiden ja Ber-Ex –yhtiön välillä kärjistyi , jolloin Lieksaan siirrettyjen poimijoiden puhemies soitti minulle. Hän kertoi, kuinka poimijat olivet kertoneet yritykselle veloistaan, ja kuinka mahdoton tilanne oli heille. Monet poimijoista ovat perheellisiä, ja monet ovat pantanneet maitaan ja kotitilansa Suomen matkaa varten. Lieksasta soittanut marjanpoimija sanoi, että Ber-Ex –yhtiön edustajat sanovat kyllä ymmärtävänsä poimijoiden huolen. Silti yrityksen asenne tuntui olevan vihamielinen, ja poimijoita haukuttiin laiskoiksi. Lisäksi yrityksen edustajat moittivat poimijoita riidanhaastajiksi, jotka ovat tulleet tänne vain aiheuttamaan hankaluuksia.
”Päätimme ryhtyä toimenpiteisiin Ber-Ex –yritystä vastaan, koska koemme, että meillä on oikeus pyytää oikeudenmukaista kohtelua ja korvausta tekemästämme työstä. Tärkein asia kuitenkin on, että haluamme käyttää oikeuttamme tulla kohdelluksi ihmisarvoisesti, kansainvälisten ihmisoikeuksien periaatteiden mukaan. Sen vuoksi päätimme jäädä Suomeen ja pyytää oikeutta täällä.”
Thaimaasta lähtee vuosittain tuhansia toiveikkaita Pohjoismaihin, lähinnä Ruotsiin ja Suomeen sesonkityöhön poimimaan marjoja. Molempien maiden (metsä)marjateollisuus toimii täysin thaimaalaisten marjanpoimijoiden varassa. Ruotsiin lähtevien marjanpoimijoiden kustannukset ovat henkeä kohti hieman korkeammat kuin Suomeen tulevien. Molemmissa maissa on tänä vuonna puhjennut erimielisyyksiä marjayritysten ja poimijoiden kesken. Poimijat ovat täysin ”lainsuojattomia”, eivätkä Suomen eikä Thaimaan viranomaiset ole kiinnostuneet heidän oikeuksistaan riitatilanteissa.
Esimerkkinä mainittakoon tässä, että Thaimaan suurlähetystö ei ole osoittanut kiinnostusta puuttua oman maansa kansalaisten ongelmiin, yhteydenotoistamme huolimatta. Suurlähetystön edustajat vain mainitsivat, että he saavat yhteydenottoja joka vuosi Suomessa olevilta marjanpoimijoilta. Lisäksi lähetystön kolme työntekijää kävi tapaamassa Saarijärven 50 marjanpoimijaa 13.syyskuuta, jolloin he lahjoittivat ruokaa marjanpoimijoille. Heidän asenteestaan marjanpoimijoita kohtaan kuitenkin kertoo keski-ikäinen thaipoimija seuraavasti:”Se suurlähetystön rouva kutsui minua thaikielen termillä luuk (tarkoittaa lasta; thaikieli osoittaa myös yhteiskunnalisen aseman – luuk voi tarkoittaa myös alempiarvoista henkilöä yhteiskunnallisessa hierarkiassa), vaikka olen varmasti rouvaa vanhempi!”
Koska viranomaiset eivät tunnu olevan kiinnostuneita thaimaalaisten marjanpoimijoiden asemasta Thaimaassa eikä Suomessa, nämä 50 marjanpoimijaa ottivat yhteyttä epävirallisiin kansalaisyhteiskunnan toimijoihin saadakseen äänensä kuuluviin. Nämä 50 marjanpoimijaa eivät ole ”laiskoja”, ja monella heistä marjanpoimintakokemusta sekä Suomesta että Ruotsista aiemmilta vuosilta. He tietävät, mitä odottaa täällä. Onko Suomen kaltaisella maalla, joka on ihmisoikeusasioiden edelläkävijä kansainvälisesti, varaa sallia tällainen moderni orjuuden muoto? Thaimaasta tänne tulevien marjanpoimijoiden kohdalla on kyse kansainvälisen liiketoiminnan riskien jakautumisesta. Nykytilanteessa suhteellisesti suurimmat riskit kaatuvat heikoimpien, eli marjanpoimijoiden niskaan. Riskien jakaminen tasaisemmin eli thaipoimijoiden aseman parantaminen on ensiarvoisen tärkeää kaikkien osapuolten kannalta.

Käyttäjän wenuitun kuva
Javiera Marchant Aedo

Kiitos tästä selvityksestä, sekä Ville Hoikkalalle että Junya Lek Yimprasertille.

Tästä nimenomaisesta tilanteesta ja sen ratkomisesta on tehtävä ennakkotapaus. Marjanpoimijat ja muut kausiluonteisesti Suomeen tulevat ulkomaalaiset työntekijät ovat valitettavasti vieläkin ns. vapaata riistaa. Se, että lainsäädäntö saadaan ulottumaan kaikkiin Suomessa työtä tekeviin ihmisiin on myös kantaväestölle kannatettavaa. Tämän ymmärtää ihan jo pelkkää maalaisjärkeä käyttämälläkin.

Taistelu jatkuu!

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minua ärsyttää tässä keskustelussa se, että thaimaalaisia ei haluta ymmärtää eikä varsinkaan auttaa sen vuoksi, että Li Anderson ja Ville Hoikkala ovat vasemmistolaisia. Thaipomijat leimataan syylliseksi konfliktiin sen vuoksi, että heitä ovat avustamassa vasemmistolaiset Hoikkala ja Anderson.

Kai totuus on sekin, että jos thaimaalaisilla oli marjafirmalta saatavia eikä rahoja haluttu maksaa, niin heidän logiikkansa ja monen muunkin logiikan mukaan ennen ei maasta lähdetä ennen kuin rahat on saatu.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Niin, jossain oli kyllä sellainenkin maininta että alun alkaen metsämarjanpoimijat halusivat ja sopivat että tienestirahat maksetaan vasta sitten kun metsämarjanpoimijat ovat palanneet kotiinsa. Saattahan se olla että välimiehet näin varmistivat että poimijoilla on rahaa kun tulevat takaisin, eipä näistä tiedä:

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ja sekin asia, että poimijoiden palkasta tehdään erilaisia vähennyksiä, jotka eivät monestikaan perustu mihinkään sopimuksiin vaan marjafirman ilmoitukseen, on yksi suuri epäselvyys tässä epäselvyyden nipussa.

Nämä vähennykset ovat myös iso raha, josta verottajan pitäisi olla myös kiinnostunut. Thaipoimijoiden palkat maksetaan käteisellä, josta vähennetään esimerkiksi majoituskululut. Toisin sanoen thaipoimijat maksavat marjafirmalle KÄTEISELLÄ majoituskulunsa.

Poimijat ovat Suomessa 90 päivää, jolloin he maksavat majoituksestaan marjafirmojen ilmoituksen mukaan useita satoja euroja per poimija. Yhdellä marjafirmalla saattaa olla useita satoja pomijoita, joten käteisellä maksettujen majoituskulujen summa saatta olla satoja tuhansia euroja kesässä.

Poimijoiden majoittaminen on parempaa liiketoimintaa kuin itse marjabusiness. Voi olla, että joku marjayrittäjä tekee tilinsä juuri tällä majoittamisella ja marjabusiness on vain sivubusiness. Meillä Kemijärvellä marjayritys osti 7 vanhaa koulurakennusta hintaan 50 000 €. Jokaisessa koulussa majoituu yli 100 poimijaa ja jokainen poimija maksaa 500 - 1000 € kolmen kuukauden majottumisesta. Siis erittäin hyvä sijoitus, joka on kuoletettu yhdessä kesässä moneen kertaan thaipoimijoiden ylihinnoitetulla majoittumiskustannuksella. Riistoa.

Pinja Mänty

Kyllä on paras, että ei ensi kesänä oteta yhtikäs poimijaa Ulkomailta. Joka tulee, niin maksakoon kulunsa, ihan niin kuin Suomalainenkin.

Joo, jää ne marjat metsiin, harmi vain.
Mutta on se hyvä, että niitä samoja marjoja ei seuraavana vuonna kuitenkaan näy.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti

Ehkä todellakin olisi parempi niin. Ei tulisi tuskaisia työpäiviä alistetuille thaimaalaisille, eikä riistäjä-yrittäjät pääsisi rikastumaan marjarahoilla. Myös metsät rauhoittuisivat ja maanomistajat voisivat pitää metsäteiden puomit taas auki. Win win. Kyllä vasemmisto on tässä asiassa täysin oikeassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Marjat eivät jää metsiin, ne syövät. joille ne on tarkoitettukin.

Pentti Järvi
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #94

Niin, pitäisi heitäkin muistaa. Marjat ovat heille elinehto.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Joo, meleko harvoin niitä ylvuoteisia mansikoita siellä metässä näkyy tahi etes mustikoita,puoloja on kyllä joskus ja vallankin karpaloita mutta lakkoja ei koskaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Niin ja vielä suurempi harmi on se että senjälkeen me kuluttajat ei voida tietää mistä ne marjat on kotoisin mitä ostamme osuuskaupan pakastekaapista pitkin talvea. Nytkin jo joskus eppäillyyttää että syyvvään vaikka mitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, kotimaisetkin marjatkin kannattaa pestä, ellei poimijaa tunne.
Tosin näiden marjaryöstöfirmojen tuotteista yli 90% viedään ulkomaille.
Ne yli talven säilyneet karpalotkaan eivät ole mädäntyneitä vaan syötävän hyviä.
Suurin osa marjoista pitääkin jättää linnuille ja karhuille.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Joo, ei thaimaalaisia poimijoita enää tänne kärsimään.

Sen sijaan työväestön esitaistelijat ja sankarityöläiset Arhinmäki ja Andersson uurastavat marjametsissä ja lähettävät marjanpoimintatulonsa solidaarisuuden osoituksena kansainvälisille työläistovereilleen.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti

Ja ei kun uutta "ceissiä" putkeen. Sorretut eivät tästä maailmasta lopu. Kumma kun vasemmisto ei ole kiinnostunut tuhansista vuokratyöläisistä jotka asuvat konteissa viikkotolkulla, ja tekevät työtä muutaman euron tuntipalkalla, usein 12-14 tuntisia päiviä. Monesti myös heiltä jää palkat saamatta. Mutta ei riennä kukaan auttamaan. Koska siitä ei tule kunnon julkisuutta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tähänkin ihmiskauppaan pitäisi ehdottomasti puuttua. Tällä Tampereen lukuisilla rakennustyömailla ei juuri suomea puhuta.
Ja tarkastaako kukaan onko heidän majoituksena laillisen puitteissa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #87

Epäinhimillisissä oloissa asuvat ja talavi painaa päälle, nyt olis jo kiire korjata sekin epäkohta.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Kaikille kommentaattoreille heittäisin kysymyksen. Millä tavalla teidän mielestänne tulisi jatkossa ratkaista poimijoiden ja marjatukkujen väliset kiistat? Miten poimijoiden etua tulisi valvoa, jos heidän puolelleen asettuvien ihmisten motiivit ovat lähtökohtaisesti väärät? Miten turvataan poimijoiden asema tilanteessa, jossa marjatukku on maksukyvytön tai maksuhaluton?

Tulen poistamaan kaikki vastaukset, jotka alkavat sanoin "Ei ainakaan".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jo lähtökohdiltaan tällainen jokamiehenoikeutta väärinkäyttävä toiminta on lainvastaista. Ulkomaisia luonnonmarjojen poimijoiden tuominen maahan pitäisi kieltää. Ei tällaisia "marjanpoimintaviisumeita" tarvitse myöntää.
Olet tehnyt erittäin arvokasta työtä ja toivon sinun jatkavan edelleen.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

No, näitä asioita tarttis ajatella etukäteen ja nämä nykyiset onkelmat pitäis ratkaista niitten sopimusten mukaan jotka ovat nyt voimassa eli jos ei ole sopimuksia niin sitten jokainen kärsii nahoissaan mutta ei kustannuksia voi kuitenkaan alkaa niiltä vaatimaan joilla vassarit arvelee olevan enempi maksukykyä.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Aikoinaan Kanadassa oli sellainen laki, että asianajaja menetti toimilupansa, jos otti asiakkaakseen intiaaneja. Pitäisikö tiettyjen ihmisryhmien oikeudellinen avustaminen tehdä vastaavalla tavalla rangaistavaksi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kannata heittäytyä katkeraksi, Järkevien ja ihmisoikeutta puolustavien ihmisten tuki on sinun puolellasi.
Myös monen maanomistajan ja suomalaisen marjanpoimijan.
Suuri osa niistä jotka puolustavat tällaista ihmiskauppaa ovat niitä jotka muissa yhteyksissä eivät toivota maahantulijat tervetulleiksi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kyllä mutta ei silti saa lähteä syyttämään marjafirmaa vain sillä perusteella että on käyttänyt mahdollisuutta jonka laki ja määräykset sallivat. Ei edes voi sanoa että olisi jotenkin piilossa tehtyä hommaa kun samoin on menetelty jo useana vuonna ja useassa maassa. Jos on epäkohtia niin sitten tarttee tarkastella laillisia menettelytapoja ja varmistaa että ens vuonna toimitaan viisaammin että metsämärjanpomijatkin pääsevät suomalaiseen keskiansioon tai vähän parempaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #108

Juuri näitä marjafirmoja pitääkin syyttää, että he kieroilemalla rikkovat sekä ihmiskauppaa koskevaa lakia, että käyttävät vääriin jokamiehenoikeuksia vaikka laki ei sitä salli.
Yrityksen maahantuomat kausityöntekijät eivät ole mitään jokamiehiä, jolle perinteinen nautintaoikeus kuuluu.
Se että monta vuotta on sallittu tällaista toimintaa, ei mitenkään todista, että se olisi laillista.
Samalla tavalla voisi perustella säädettyjen verojen laiminlyönti.
Ja siihenkin nämä monikerrosriistäjät syyllistyvät.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #113

Niin, no se jokamiehenoikeus on mitä on. Mulla on vähän sellanen käsitys että jos siihen olis oikeus viranomaisilla puuttua niin kyllä ne olis jo puuttuneet. Ei se minustakaa reilua ole että toisen mailla saa bisnestä pyörittää eikä siitä maanomistaja saa mitään mutta samahan se on tämä kaivostoimintakin, laki on laki ja sillä siisti. Se on totta että joitain lakeja tars muttaa mutta se on sitten eri laulun aihe, syyttömiä ne marjafirmat siihen on. Minusta kuulosti että se ihmiskauppajuttu ji tutkittiin eikä siellä paljon tainnu aiheita olla, joskus täytys ymmärtää myös se ruikuttaminen lopettaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #124

Toisten mailla EI saa pyörittää bisnestä ilman lupa. Kaivostoiminta on eri juttu, siinä laki on väärässä.
Joka vuosi on ruikutettu. Hyvä kun edes joku nyt yrittää tarttua tähän rikolliseen toimintaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #126

"Toisten mailla EI saa pyörittää bisnestä ilman lupa."
Kai se sitten jossain noin on sanottu kun sinä olet niin varma siitä ja moneen otteeseen siitä jokamiehenoikeudesta on kyllä puhuttu niin että luulis siitä jonkun jo rosessinkin nostaneen jos sillä menestymisen mahollisuuksia olisi. Siks toisekseen se on ihan eri asia tämä jokamiehenoikeusjuttu ja sitten tämä metsämarjanpoimijajuttu vai meinaatkos että ne poimijat olis jotenkin väärintehneet kun pisnismielessä ovat marjoja keränneet nehän on kai vissiin todettu yrittäjiksi kanssa kun eivät työntekijöitä ole.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #129

Justiinsa niin ihan itsenäisiä yrittäjiä jota mikään bisness ei pyöritä toisten mailla. Ja sit on kaikki laillista ja kunnossa?

Marko Huttunen

Asianajajan tulisi selvittää tapausta hieman paremmin ennalta, ja harkita toimenpiteet sen mukaan. Miksi 300 poimijaa on tyytyväisiä, onko täysin poissuljettua että (alunperin) 42 tyytymätöntä poimijaa olisivat fokusoituneet osittain johonkin muuhun kuin marjanpoimintaan? Mitä ihmettä he ajelivat firman autolla mm Ruotsissa samaan aikaan kun loput 300 keräsi marjoja Suomessa?

Virhe oli myös lähteä samaan kelkkaan fundamentalisti Li Anderssonin kanssa, jolle työnantajapuoli on aina riistäjä, petollinen luihu. Työntekijä sen sijaan on Anderssonille aina uhri, ja jos kyseessä on ulkomaalainen työntekijä, on ongelmatilanteissa syy pakko olla suomalaisessa työnantajassa. Koska Suomessa on pahoja ihmisiä, ulkomailla hyviä. Jos asioita kanssasi on ajamassa Anderssonin kaltainen Ajatusten Kaivo, olet Ville jo lähtökohtaisesti pulassa. Vaikka ujosti yritit rasistikorttia tosin jo löytääkin.

Andersson on keskittynyt näemmä jo toiseen riistäjäfirmaan, nämä "pelastamanne" Ber-Exin poimijat unohtuvat nyt kun tähtäimessä on uudet uhrit. Andersson "vapauttaa" poimijoita samaan tahtiin kuin Neuvostoliitto Baltian maita aikoinaan.

Pentti Järvi

Olisiko sittenkin parempi hankkia puolukanpoimijoita Puolasta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomalaisia puolukanpoimijoita on ihan riittävästi, ongelma on että puolukat on usein jo puoliraakana poimittu tai ei kasva enää entisessä hyvässä marjapaikassa.

Pentti Järvi

Ainakin ennen oli tyrnimarjojen kohdalla päivämäärä, jota ennen niitä ei saanut poimia.
Puolukan kohdalla se voisi olla hankalaa kun marjat kypsyvät eri aikoina ympäri suurehkoa maata.

Mitä tulee siihen, että Suomesta riittäisi poimijoita tarpeeksi, ilmeisesti ei sitten pidä paikkaansa, sillä muutenhan tänne ei tarvitsisi rahdata toiselta puolelta maapalloa poimijoita.

Kait se sitten on hinnasta kiinni, millä firmat ostavat niitä marjoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #116

Siitähän se on kiinni että tällä tavoin saadaan marjat ilmaiseksi ja ehkä vielä ylimääräistä alaarvoisesta majoituksestaja autonrötisköistä.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Marko ja Pentti, ette vastanneet kysymykseen

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti

Veikkaan että minimipalkan kanssa tulisi ongelmia, kun työ on urakkaluonteista. En tosin tiedä, miten se on toiminut Ruotsissa. Helposti tienataan raha "perseellään istuen", ja marjat jäävät metsään.

Riisinpoiminta Thaimaassa tehdään urakoiden, joten siihen sen tulisi perustua jatkossa täälläkin, ainakin jos thaimaalaiset sen tekevät.

Jonkinlainen palkkaturva saisi olla, ja luoda standardit sille miten rahaliikenne hoidetaan.

Vedätys ja huijaus on Thaimaassa arkipäivää joka tasolla, ja siihen verrattuna meno Suomessa puhtoista.

Tietysti maassa maan tavalla, ja jotenkin kai tuota bisnestä pitäisi kehittää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei ole kuulemma toiminut Ruotsissakaan.
Tuollainen bisness pitäisi kokonaan lopettaa.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti Vastaus kommenttiin #115

Marjat jääköön metsiin. Ugh.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #121

Sinnehän ne kuuluu, niille kaikille joille ne ovat elinehto.

Pentti Järvi

Palkkaturvalla tarkoittanet tilannetta, missä ostajafirma ei maksakaan sovittua hintaa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #117

Miten voisi laillisesti palkata ihmisiä kerämään toisten omaisuutta?

Käyttäjän Urho2Kakkonen kuva
rauno varis

Marko Huttuselle, ja kaikille muillekin vielä kerran tiedoksi:

Tuo selkkaus alkoi siitä, että Ber-Ex yhtiö koitti estää poimijoita, keräämästä sieltä missä marjaa oli, koska ruuhka. Häätämiseen käytettiin kiristyskeinona matkustusasiakirjoja, jotka olivat Jansan hallinnassa, vaikka poimijat oli laitettu ostamaan ne kovalla korolla Thaimaassa, ne oli ostettu Jansan nimiin (sai varmaan hyvät alennukset 350 hengen ryhmalennuksesta lowseasonin aikaan).
Poimijat eivät kiristyksestä huolimatta suostuneet lähtemään, koska halusivat kerätä marjoja, ja aika alkoi käymään vähiin, kun olivat joutuneet etsimäään marjoja pitkiä matkoja velkakellon tikittäessä.

Fed-Ex yhtiön edustaja soitti poliisit häätämään poimijat, (siis nämä 50 poimijaa, alueellahan oli paljon muitakin poimijoita, koska siellä oli marjaa, ilmeisesti reviirijako). Poliisia oli vaadittu myös ottamaan autot pois, vaikka poimijathan olivat maksaneet autoista vuokran, ja ostaneet bensat, (poimijathan eivät vuokranneet autoja Ber-Exiltä vaan eri firmalta, vaikuttaa bulvaanilta). Poliisit kuitenkin sanoivat etteivät voi ajaa poimijoita pois, koska jokamiehenoikeus.

Jansa on puuttunut ihmisen vapaaseen liikkuvuuteen, hallitsemalla matkustusasiakirjoja, ja niiden avulla kiristänyt ihmisiä vapaasti liikkumasta, ja laittanut uhkaukset vieläpä täytäntöön, osoittaen alisteisen työsuhteen olemassaolon.

Kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehto ei aloittanut esitutkintaa thaimaalaisten marjanpoimijoiden tekemästä rikosilmoituksesta ihmiskaupasta perusteena mm. koska poimijoilla oli heidän passinsa, ja autot.
Kari Jansa ei tarvinnut niitä passeja, koska hänellä oli keinot muutenkin pitää poimijat otteessaan, ts. alisteisessa työsuhteessa. Siitä piti huolen velkavankeus, ja matkustusasiakirjat (lentoliput), jotka oli ostettu Kari Jansan nimiin, poimijoiden rahoilla.

Ilpo Lehdon kannattaisi tutustua tapaukseen hieman tarkemmin, sillä päättäessään olla aloittamatta tutkintaa, hänellä ei voinut olla koko kuvaa asiasta, koska poliisihan ei ollut kuullut thaimaalaisia ollenkaan asian tiimoilta.
Ihan vaan senkin takia, että vaikuttaa huolestuttavalta, jos maassamme alkaa olla sellaista viranomaistoimintaa, että kun 50 nälkiintynyttä ihmistä tulee poliisin pakeille kertomaan heidän ihmisoikeuksiaan on loukattu, niin poliisi ei vaivaudu edes kuulemaan mitä on tapahtunut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuulostaa, aika uskomattomalta, oliko tosiaankin joku muu kuin maaomistaja pyytänyt poliisia häätämään marjastajat pois metsästä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun puolukanvarvut muutamana vuonna riivitään juurineen, niin tietenkin sadot vähenevät.
Onko joku jo perustanur kansalaisaloitteen, ettei tällaisia luonnomarjapoimintaviisumeita enää myönnettäisi?

Toimituksen poiminnat