Ville Hoikkalan blogi Ville Hoikkala esittää kysymyksiä ja lausuu mielipiteitä mitä ihmeellisimmistä asioista

Pahan peitetyt kasvot

Julkaistu Sana -lehdessä 21.3.2013

 

 

Kansakuntamme on kauhistellut kahdeksanvuotiaan Eerikan surullista kohtaloa. Yhä järkyttävämpiä uutisia Eerikan isän ja äitipuolen julmuudesta on tullut julki, kun oikeudenkäynti on edennyt. Lastensuojelun väärien ratkaisujen johdosta on koko lastensuojelujärjestelmä joutunut kriittisen tarkastelun kohteeksi.


Mielentilatutkimuksessa todettiin, että tekijät ymmärsivät mitä tekivät. On herännyt keskustelua siitä, miten ihminen voi joutua niin suuren pahuuden valtaan, että voi tehdä oman pienen tyttärensä elämästä epäinhimillistä kärsimystä, joka päättyy tuskaiseen tukehtumiskuolemaan.

 

 

Suuriin kysymyksiin ei vastauksia löydy helpolla, eikä myös äärimmäiseen pahuuteen. Jumala on antanut ihmiselle vapauden valita oikean ja väärän väliltä, eikä ole luonut meistä robotteja jotka tekisivät vain hyvää. Mutta miksi valitaan paha?

 

 

Itse työssäni lakimiehenä tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka ovat syytteessä hyvinkin vastenmielisistä teoista. Erikoinen ilmiö on, että vakaviinkin rikoksiin syyllistyneet saattavat olla yhteistyökykyisiä ja jopa miellyttäviä ihmisiä, joiden kanssa voi jutella mukavia. Joskus he itsekin ihmettelevät, miten heissä lähti väärät voimat liikkeelle.

 

 

Tärkeää olisi kuunnella ja kunnioittaa toista ihmistä. Myös niille, joiden tekoja ei voi hyväksyä, on annettava puheenvuoro ja ihmisarvo. Asiallisesti hoidettu oikeudenkäynti osoittaa heille, kuinka tärkeä asia on se ihmisarvo, jonka he toisilta riistävät. Oikeudenkäynti voi olla myös terapeuttinen kokemus, jos se johdetaan taitavasti.

 

 

Usein kuulee paheksuttavan sitä, että rikoksista syytetyt peittävät kasvonsa, kun televisiokamerat ovat oikeussalissa. Sivistysvaltiossa riittävä rangaistus on vankeusrangaistus. Ketään ei pidä tuomita saamaan koko loppuikänsä ajan joka päivä ohikulkijoilta solvauksia ja lyöntejä. Pakollinen kasvojen julkistaminen johtaisi tähän.

 

 

Jos halutaan ymmärtää, minkälainen ihminen surmaa oman lapsensa, oleellista ei ole surmaajan ulkonäkö. Tärkeintä on olla ihmisarvon sanansaattaja tässä sairaassa maailmassa. Vain kunnioituksella lähestytty ihminen kertoo totuuden, olipa se kuinka kaunis tai kauhea tahansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat