Ville Hoikkalan blogi Ville Hoikkala esittää kysymyksiä ja lausuu mielipiteitä mitä ihmeellisimmistä asioista

Aleksintori auki!

  • © Jari Karjalainen
    © Jari Karjalainen

VALTUUSTOALOITE 15.10.2012


Vaadimme, että kaupunginhallitus velvoittaa Keskon Eläkekassaa ja Kiinteistö Oy Aleksintoria
palauttamaan niiden omistamat Keravan keskusta-alueella sijaitsevat kiinteistöt liiketilakäyttöön.

 

Keskon Eläkekassa omistaa osoitteessa Kauppakaari 12 sijaitsevan kiinteistön, jossa on vuoteen 2011 saakka toiminut K-supermarket Kahveri. Kiinteistö Oy Aleksintori omistaa yhtiön nimeä kantavan kauppakeskuksen. Nykyään kumpikin kiinteistöistä on suurimmalta osin tyhjillään.

 

Tilanne heikentää kaupallisten palvelujen tarjontaa kaupungin keskustassa ja vaikeuttaa
myös yrittäjien mahdollisuuksia löytää sopivia toimitiloja. Molempien kiinteistöjen rakennusluvissa on merkitty käyttötarkoitukseksi liikerakennus.


Kaavoituksen ja rakennusluvan tarkoituksena on paitsi kiinteistön omistajan oikeuden turvaaminen ja rakennuksen turvallisuuden valvominen, myös kaupungin tarkoituksenmukainen maankäytön suunnittelu ja kaupunkiyhteisön kehittäminen. Rakennusluvan tarkoitusmääräyksen laiminlyönti kyseisissä kiinteistöissä on rikkomus rakennusluvan ehtoja vastaan, josta on vakavaa haittaa kaupungin kokonaisedulle.

 

 

Maankäyttö- ja rakennuslain 182 § mukaan kunta voi antaa kiinteistön omistajalle teettämismääräyksen ja tarvittaessa määrätä uhkasakon, jos kiinteistön omistaja
menettelee lain tai sen nojalla annettujen päätösten vastaisesti. Kaupungin tulee velvoittaa kyseisten kiinteistöjen omistajia markkinoimaan aktiivisesti liiketilojaan, jotta niihin saataisiin rakennusluvan mukaista käyttöä. Riittävänä markkinointitoimena pidämme
esimerkiksi myynti- tai vuokraustoimeksiannon antamista kiinteistönvälittäjälle, jos hinnat ja muut sopimusehdot ovat kohtuulliset.

 

Teettämismääräyksen antaminen yksinomaan tyhjillään pitämisen takia on hyvin harvinainen
toimenpide. Toisaalta laissa ei sanota, etteikö kunta voisi näin tehdä. Tilanne, jossa kasvavan kaupungin parhaita liikepaikkoja on pidetty jo vuosia tyhjillään, on sekin hyvin erikoinen, ja vaikea tilanne vaatii kaupungilta poikkeuksellisia toimia.

 

Keravan sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LauriRahikainen kuva
Lauri Rahikainen

Eikö kiinteistön omista ruotsalainen NIAM?

Samaa mieltä muuten, että tila _täytyy_ saada käyttöön, ei vain palvelujen, vaan koko kaupunkikuvan kannalta. Nyt koko keskusta tyhjenee, siitä huolimatta, että täällä on vältetty "automarketti motarin varteen" -virhe.
Kaikki kunnia niille yrittäjille, jotka siinä sinnittelee, kuten Hongyun, Kyläkirppis ja Pub Robins, lajissaan kelpo paikkoja kaikki. Älkää antako katastrofaalisen kiinteistön omistajan rahastaa näillä firmoilla!

Laittakaa kiinteistön omistajalle juoksevat kulut sietämättömän korkeaksi ja kiinteistöön tuleville yrittäjille jokin tukilupaus seuraavaksi viideksi vuodeksi, niin johan löytyy remonttihaluinen ostaja ja pian sen jälkeen elämää Aleksintoriltakin!

Toimituksen poiminnat