Ville Hoikkalan blogi Ville Hoikkala esittää kysymyksiä ja lausuu mielipiteitä mitä ihmeellisimmistä asioista

Kerava - osa kerjäläisongelmaa vai osa sen ratkaisua?

(julkaistu Keski-Uusimaa- lehdessä 7.9.2012)

 

 

Kaupunginvaltuuston istunnossa 3.9. Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki aloitteen kerjäämisen kieltämiseksi Keravan kaupungin järjestyssäännössä. Aloite löytyy täältä: http://jounitirkkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115941-valtuustoaloite-kerjayskiellosta-keravalla 

Perussuomalaisilta jäi ilmeisesti huomaamatta, että vuonna 2002 tehdyn lainmuutoksen jälkeen kunnalla ei ole mahdollisuutta laatia järjestyssääntöjä.

Järjestyslain mukaan kaikenlainen häiritsevä, metelöivä ja uhkaava käytös yleisellä paikalla on järjestysrikkomus, josta voidaan tuomita sakkorangaistus. Jos kerjääminen tapahtuu äänettömästi, se ei ole rikos. Esitysten järjestäminen, kuten katusoitto, yleisellä paikalla on kielletty, jos siitä aiheutuu vaaraa terveydelle, vahinkoa omaisuudelle tai huomattavaa häiriötä yleiselle järjestykselle, tai jos esitys sisältää lainvastaisia ohjelmanumeroita. Lain tulkinta on poliisin ja tuomioistuimen eikä kunnan tehtävä.

Käytössäni ei ole tietoja siitä, kuinka paljon Romanian ja Bulgarian kansalaiset ovat tehneet rikoksia nimenomaan Keravalla. Kaupunkimme rikoksista selvä enemmistö tehdään silti kotimaisin voimin. Turvallisuuden parantaminen alkaa niistä keinoista, joita laki kunnalle sallii, kuten päihde- ja mielenterveysongelmien hoidosta, perheväkivallan uhrien tukemisesta sekä nuorten pahoinvointiin vastaamisesta. Niissäkin on aivan riittävästi haastetta kunnanvaltuutetulle.

Valtuutettu saa tehdä aivan minkälaisen aloitteen tahansa, vaikka sen toteuttaminen olisi lain vastaista, mahdotonta tai muuten sopimatonta. Kuntalaki ei estä valtuutettua vaatimasta sodan julistamista naapurikuntaa vastaan tai hirttonarun hankkimista jollekin epäsuositulle henkilölle. Eri asia on sitten, mikä on rakentavaa ja valtuuston arvon mukaista yhteisten asioiden hoitamista. Toivottavaa olisi, että valtuustoaloitteissa esitetyt väitteet tarkistettaisiin, jotta ne eivät välittäisi virheellistä tietoa lain sisällöstä tai muista tosiseikoista.

Olen sitä ikäpolvea, joka muistaa joulun 1989 tapahtumat Romaniassa. Jouluvalmistelujen keskellä juostiin television ääreen jännittämään Romanian vallankumouksen etenemistä ja presidentti Nicolae Ceaucescun takaa-ajoa. Ei ole yllättävää, että Romanian kehittyminen on ollut haasteellista.

 

Suomessakin on romanialaisia perheitä, jotka ovat siirtyneet kerjäämisestä ja pullonkeräilystä palkalliseen työhön ja omaan asuntoon. Vantaa on tarjonnut alueellaan leiriytyville Kaakkois-Euroopan romanilapsille mahdollisuuden käydä koulua (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/romanileirilaisten-lapset-paasevat-kouluun-vantaalla-helsinki-pohtii ) Keravalla on syytä pohtia, voimmeko olla osa ratkaisua vai pysymmekö osana ongelmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Helsingissä häiritsevä kerjääminen kiellettiin kaupungin hallituksessa äärimmäisen täpärästi. Se meni läpi Kokoomuksen, RKP:n ja Keskustan äänillä.
http://yle.fi/uutiset/kerjaamiskielto_jakoi_mielip...

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Kyseessä oli Helsingin kaupungin lausunto sisäasiainministeriön kyselyyn. Ei siis kaupungin järjestyssääntö.

Sakari Lehtonen

Rohkeasti vaan vaatimaan Keravan kaupungin vastuuta romanien asuttamisessa ja elättämisessä. Hahtava vaaliteema. Miten sosialidemokraatti voi olla näin naivi.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Sakari: missä kohdassa tuolla vaaditaan, että kaupungin pitäisi osallistua romanien asuttamiseen?

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Asia ei ole niin yksinkertainen kuin Perussuomalaiset väittävät. Kerava ei ole tiettävästi käyttänyt koskaan penniäkään rahaa romanikerjäläisten asioiden hoitamiseen tai heidän auttamiseensa.

Kunta ei ole päättänyt siitä, että Romania sortaa romanivähemmistöään, eikä myöskään siitä että Romanian kansalaisilta on poistettu viisumivelvollisuus Suomeen. Kunnan pitää sopeutua ympäröivään tilanteeseen. Siksi pitää etsiä rakentavia ratkaisuja. Kerjäämiskielto ei ole sitä.

Esimerkiksi kesäaikana voitaisiin koko pääkaupunkiseudulla tarjota mahdollisuuksia ohjata kerjäläisiä vaikkapa mansikanpoimintaan tai muuhun käytännön työhön. Monet romanit ovat näin jo tehneetkin. Erästä laskettelukeskusta hoidettiin kesäaikana romanien voimin, risukon kitkemiseen ei suomen kielen taitoa tarvittu.

Siitä olen Sakari Lehtosen kanssa samaa mieltä, että Suomen ei pidä antaa sitä mielikuvaa että täällä yhteiskunta elättäisi kerjäläisiä ilman vastiketta. Työntekijän on saatava asiallisesta työstä asiallista palkkaa.

Sakari Lehtonen

On sangen outoa lähteä perustamaan organisaatiota työllistämään Romanian kerjäläisiä ja siten asuttamaan ja hoivaamaan kokonaista kansanryhmää. Mitä enemmän annamme, sitä enemmän meiltä vaaditaan.

Romanian on hoidettava omat kansalaisensa. Kerjäläisille on annettava vahva signaali ettemme voi hyväksyä kerjäämistä ja leiriytymistä muiden maille.

Rakentavassa hengessä suosittelen sinun ottavan vaaliteemaksesi kirjoituksesi sisällöstä huokuvan kerjäläismyönteisyyden. Ehkä Keravalaiset ottavat sen omakseen ja valtuustopaikka on turvattu.

Kummallista että Keravan täytyy sopeutua...ei romanien!

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Otan vaaliteemakseni sen, että vaaleissa ei pidä vaatia eikä luvata mahdottomia. Kerjäämiskiellon vaatiminen on mahdotonta.

Pitää muistaa, että rajavalvonta ei ole kunnan tehtävä. Edes perussuomalaiset eivät ole vaatineet esimerkiksi viisumipakon määräämistä Romanian kansalaisille.

Kerjääminen on ilman muuta ongelma, ja siihen pitää puuttua niillä keinoilla, jotka ovat mahdollisia. Esimerkiksi yhteistyö alueen metsänomistajien, maanviljelijöiden, kunnan teknisen toimen ja muiden käytännön työtä tarvitsevien tahojen kanssa voisi tuoda toivottua apua.

Ei politiikassa pitäisi olla mitään ihmisryhmää kohtaan myönteisyyttä tai vastaisuutta. On vain asioita, joita pitää jollain tavalla hoitaa. Kerjäläiset on yksi niistä. Kaikkia ihmisiä pitää kunnioittaa ja hädänalaisia ja varsinkin lapsia pitää auttaa.

Asta Tuominen

Ville Hoikkala kirjoittaa: "Käytössäni ei ole tietoja siitä, kuinka paljon Romanian ja Bulgarian kansalaiset ovat tehneet rikoksia nimenomaan Keravalla. Kaupunkimme rikoksista selvä enemmistö tehdään silti kotimaisin voimin."

Tietoa ei ole, mutta selkeän kannan voi kuitenkin ottaa. Selvä.

Suomella oli aikaisemmin käytössä irtolaislaki, jolla kyettiin puuttumaan mm. kerjäämiseen.
http://astatuominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/10926...

Kerjäläisyys ei kuulu sivistysvaltion konseptiin. Kerjäläisten hyysäämisen sijaan tulisi keskittyä Romanian ja Bulgarian painostamiseen/tukemiseen oman infransa parantamiseksi. Ratkaisu ei ole ongelman levittäminen Suomeen ja Keravalle vaan asia korjaantuu siellä, missä sen lähdekin on.

Ehdotan irtolaislain palauttamista voimaan.

Käyttäjän villehoikkala kuva
Ville Hoikkala

Irtolaislakiin kuului, että irtolaiset tuomittiin työlaitokseen, jossa heitä opetettiin säännöllisempään elämään. Haluaisin nähdä Muutos 2011- porukan ilmeet, jos Suomessa eläisi tuhansia Romanian kansalaisia verovaroilla opettelemassa säännöllistä elämää.

Työlaitos oli tieteellisesti vanhanaikainen juttu, joka peruskonseptiltaan ei vastannut enää irtolaisuuden syihin.

Toimituksen poiminnat